Ga naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de voettekst van de pagina

Laptop

In 2016 heb ik de ASUS Zenbook Pro UX501VW aangeschaft, een destijds zeer krachtige laptop met een Intel i7 CPU en een NVIDIA RTX960M GPU. Dit apparaat heeft bijna negen jaar zonder problemen gefunctioneerd. Inmiddels gebruik ik Topaz AI Denoise, software die aanzienlijke eisen stelt aan de hardware. Daarom heb ik besloten om een upgrade uit te voeren naar de ASUS ProArt P16.

Dankzij deze nieuwe machine is de verwerkingstijd in Topaz aanzienlijk verkort, van meerdere minuten naar slechts enkele seconden per foto (meestal Canon RAW-bestanden CR3). We hopen dat dit systeem ons weer voor een lange periode uitstekend zal dienen.

ProArt P16 (H7606)|Laptops Voor creators|ASUS Nederland

Kleurbeheer

Kleurbeheer bestaat voor mijn werkwijze uit drie onderdelen:

  1. Monitor
    Ik gebruik hiervoor de CS2740 van EIZO
  2. Bewerkingssoftware
    Alle fotobewerkingen worden gedaan in Affinity Photo
  3. Printer
    Voor het afdrukken gebruik ik de PRO-300 van Canon een A3+ pigment inkjetprinter

Monitor

De monitor (EIZO CS2740)gebruik ik voor normaal werk (browsen, tekstverwerken enz.) op sRGB. Voor het bewerken van foto's gebruik ik AdobeRGB (120cd) en voor softproofing gebruik ik AdobeRGB (80cd)

Bewerken (Affinity Photo)

Ik fotografeer in camera raw (CR3 voor mijn Canon) en bewerk dit in de Raw Editor van Affinity. Soms hij hoger ISO waardes gebruik ik eerst Topaz Denoise AI, welke in het DNG formaat exporteerd.

Het output profile staat standaard op ROMM RGB. Alle bewerkingen geschieden intern in deze kleurruimte.

Voor afrdukken wordt gexporteerd naar AdobeRGB profile in tiff formaat.

Voor alle overige toepassingen wordt het sRGB profile gebruikt om te exporteren in het jpeg formaat. (web, socials enz.)

Afdrukken (Canon PRO-300)

De Canon PRO-300 wordt standaard geleverd met Professional Print & Layout software. Deze wordt gebruikt en niet de print functionaliteit van Affinity.

Kleurprofielen voor deze printer worden door de papier fabrikanten beschikbaar gesteld.

De resultaten zijn verbluffend goed en vrijwel gelijk aan de afbeelding op het beeldscherm bij de softproofing. Bij softproofing wordt het licht in het kantoor gematigd met de monitor op 80cd en een maximaal contrast van 1:220.