Ga naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de voettekst van de pagina

Typo3 en Kasper Skårhø - Wat open source en christendom gemeen hebben

Phlow Magazine, 2003: Typo3 und Kasper Skårhø. Interview. In: Phlow vom 29.4.2003. Interview Portrait: Typo3 und Kasper Skårhø - Was Open Source und Christentum gemeinsam haben

Is open source de bron van alle wijsheid? Zijn projecten als Linux, Apache of het redactiesysteem Typo3 een stap richting kennis of webdemocratie? Krijgen de programmeurs achter de projecten daadwerkelijk een passende vergoeding? Een interview met Typo3-programmeur Kasper Skårhø.

Typo3 is momenteel een van de meest aantrekkelijke en intelligente contentmanagementsystemen (kortweg CMS). Het is open source en nu gebruiken niet alleen kleine mensen het, maar ook professionele bureaus die website-ontwerpen ontwikkelen voor grote commerciële bedrijven, die ze vervolgens verbinden met het CMS van Kasper Skårhø (voorbeeldpagina's). Gezien de vragen die steeds weer opduiken als het om open source gaat, hebben we het Kasper gewoon rechtstreeks gevraagd en hij heeft ons geantwoord.

Phlow: Hallo Kasper! Zou je jezelf even kort kunnen voorstellen... Hoe oud ben je? Waar woon je? Wat is je afkomst? Heb je gestudeerd? Waar heb je je kennis over programmeren en computers vandaan?

Kasper: Ik ben 28 jaar oud, woon in Kopenhagen in Denemarken en ben getrouwd met Rie. We hebben nog geen kinderen. Rie studeert en we wonen in een paar goedkope kamers.

Ik ben geboren in West-Denemarken (Jutland) en ben 5 jaar geleden verhuisd naar de hoofdstad Kopenhagen. Ik begon met een studie elektronische techniek, maar raakte te geïnteresseerd in internet, dat toen in opkomst was - dus stopte ik met de studie en ben nooit meer teruggegaan. Ik heb mijn eigen eenmansbedrijf opgericht en ben freelance grafisch webdesign gaan doen, geïnspireerd door de stijl van David Siegel. Op een gegeven moment had ik technische oplossingen nodig om klanten hun website te laten updaten zonder mijn grafische concepten te verpesten - dus begon ik een CMS in PHP te programmeren. Ik heb PHP geleerd door het gewoon te doen. Lees nooit een boek of artikelen. Lees af en toe de online handleidingen. Ik vond af en toe inspiratie bij anderen, maar meestal programmeer ik vanuit mijn innerlijke kompas van wat slim is en wat niet. Programmeerkennis dateert van C64 Assembler en Turbo Pascal en het programmeren van 80c81 CPU's (ik geloof dat ze zo heetten). Maar in feite voelde ik me op dat moment veel visueel creatiever en zag ik mezelf niet echt als een programmeur (en niet als een ALL vergeleken met veel mensen om me heen...). Dus ik was absoluut NIET van plan om te programmeren op het CMS dat ik nodig had voor meer dan een maand of zo. Maar... :-)

Phlow: Waarom heb je TYPO3 uitgebracht als een gratis Open Source CMS? Zit er een filosofie of marketingidee achter?

Kasper: Ten eerste was TYPO3 een korte periode commercieel, maar toen:

1) realiseerde ik me dat het onder commerciële omstandigheden voortijdig moest worden uitgebracht - dus ik kon niet de kwaliteit creëren die ik wilde.

2) Te veel tijd besteed aan patchen, marketing, het voldoen aan domme klantbehoeften, het doen van veel KORTETERMIJN-dingen in plaats van tijd te nemen voor de LANGETERMIJN-doelen. 

3) Door het open source/niet-commercieel te maken, kon ik PRECIES creëren wat ik voor ogen had - geen stress van buitenaf, alleen kwaliteit, helemaal van mijzelf...

4) Toen ik eindelijk een werkend product HAD, realiseerde ik me ook dat de commerciële manier om ermee om te gaan nu niet mogelijk zou zijn omdat ik maar één persoon was, ik wilde niet weer een bedrijf beginnen met anderen en ik wilde het alleen maar programmeren. Dus de enige manier was om het gratis weg te geven - ik heb het tenslotte afgemaakt omdat ik het gewoon "moest" afmaken (ik laat geen half afgemaakt werk achter...).

Ten slotte is mijn christelijke levensvisie ook belangrijk om te overwegen. Mensen kunnen vaak niet begrijpen dat ik ZO VEEL gratis weg wil geven. Maar ik zie mijn leven echt niet als iets waarin ik op jacht ben naar materiële goederen. Ik probeer goedkoop te leven, ik probeer alleen geld uit te geven aan belangrijke dingen omdat ik wil dat mijn leven - in ieder geval zoveel mogelijk ervan - in dienst staat van mijn medemens! Ik wil mijn talent dat God mij heeft gegeven, doneren aan de wereld om mij heen. Ik wil het niet voor mezelf houden, maar de wereld laten zien dat er nog andere factoren in het leven zijn dan puur egoïsme etc. Dus ik dacht - wat zegt de bijbel? Die vertelt ons om LICHT te zijn in de wereld. Om voorop te gaan! Om te beginnen met onszelf. Dus ik probeer dat gewoon te doen.

Phlow: Wat zijn jouw ervaringen met Open Source en het laten gebruiken van jouw werk door anderen zonder jou geld te betalen? Geven bureaus je donaties? Verdien je je brood met typo3?

Kasper: Nou, mijn ervaring is voornamelijk goed. Het is echt zo geweldig met alle persoonlijke relaties die ik vandaag de dag heb met mensen in de community! Het is als een avontuur! Ik denk er niet te veel over na dat veel mensen TYPO3 gebruiken voor geld. Ik heb lang geleden besloten dat ik daar niet gefrustreerd over zal raken, maar me gewoon zal richten op de menselijke kant ervan - het idealisme.

Sommigen raken geïnspireerd door mijn filosofie en begrijpen hoe belangrijk donaties zijn - dus ja, ik krijg geld van mensen uit vrije wil - maar het begint er nu pas op te lijken dat ik er na 2-3 jaar van kan leven! Software gratis weggeven en verwachten dat mensen toch betalen is over het algemeen geen goed bedrijfsplan. En dat dacht ik ook niet.

Velen doneren ook hun tijd - om te helpen ontwikkelen, of anderen te helpen, of tutorials te schrijven, etc. Je kunt doneren met veel andere dingen dan geld! Ook erg belangrijk!

Wat mij het meest heeft gekwetst in die tijd is wanneer iemand - sommige grote bedrijven! - TYPO3 gebruikt voor sommige projecten, maar dat niet hardop in het openbaar wil zeggen - dat maakt me kwaad. Omdat ze als zwarte gaten zijn - ze nemen en nemen en nemen, maar geven absoluut niets - allemaal om domme politieke redenen; ze vinden het niet gepast om te zeggen dat ze een gratis CMS gebruiken! Ze schamen zich of zoiets. Dat doet me echt pijn. Niet alleen zouden zulke bedrijven echt VEEL ontwikkeling kunnen sponsoren - maar nog belangrijker, ze zouden enorm kunnen bijdragen aan de geloofwaardigheid van de software door te zeggen "Hé, we gebruiken TYPO3 en we vertrouwen het!" - maar zelfs dat kunnen ze niet geven.

Hoe dan ook, als christen opnieuw - moet ik dan alles maar inpakken en het project sluiten? Natuurlijk niet. Ik zal de andere wang toekeren en denken aan de kleine mensen met heel weinig geld die zo dankbaar zijn voor TYPO3 en het gevoel hebben dat zij het meest gelukkig zijn met dit systeem. Niemand mag ons dat afpakken.

Phlow: Denk je dat Open Source een manier is van een nieuwe democratie waarin productie, innovatie en kennis worden verspreid zonder de wijsheid te behouden? Als dat zo is, waarom?

Kasper: Nou, ik wil deze vraag liever niet beantwoorden. Ik ben echt niet het type Open Source-man dat een hoop politieke redenen heeft om Open Source-software te maken. Ik doe dat om andere redenen.

Ik ben het met veel Open Source-agitators eens over veel dingen, maar over het algemeen denk ik niet dat Open Source de planeet zal redden. Ja, Open Source kan echt goede kwaliteit opleveren. Maar het kan soms ook een hoop troep zijn. Ik denk dat het volgen van open standaarden en het creëren van echte softwarekeuzes voor mensen erg belangrijk is. Dat zou zelfs politiek aan softwareleveranciers moeten worden opgelegd! Maar dat is niet hetzelfde als dat alles Open Source zou moeten zijn.

Dan geloof ik ook in kwaliteit en dat het niet "een miljoen" zou moeten kosten. Ik haatte echt die hele ".com"-golf met hotshots die ballonnen met hete lucht erin verkochten voor miljoenen EURO's - en ik ben echt blij dat alles nu meer nuchter en realistisch is. Eerlijkheid en billijkheid zijn belangrijk, maar lijden te vaak onder de kapitalistische economie. Maar ik beweer niet dat ik een alternatief heb gevonden.

Over het algemeen geloof ik dat de menselijke natuur egoïstisch is. En misschien is dit een antwoord op je vraag, want ik denk dat Open Source-software in staat is om een ​​andere mentaliteit van overvloed te verspreiden en te helpen om alle positieve dingen in ons naar boven te halen - zoals delen en bijdragen en de hele tijd aan andere mensen denken dan aan onszelf.

Phlow: Had je zo'n succes verwacht in de online- en computerwereld?

Kasper: Absoluut niet. Ik had geen verwachtingen. Dus ik ben aangenaam verrast!

Phlow: Kun je me wat leuke reacties, e-mails of gebeurtenissen rondom je werk/typo3 vertellen?

Kasper: Nou, er zijn er zoveel! Ik krijg vaak e-mails van mensen die me vertellen hoe enthousiast ze zijn. Dat is altijd leuk. Maar het meest ontroerende was volgens mij de eerste snowboardtour. Nadat ik op weg naar huis naar Denemarken afscheid had genomen van de laatste vijf mensen, realiseerde ik me plotseling hoe fantastisch het was! Hoe al deze mensen in zo'n vriendelijke geest en met zoveel enthousiasme bij elkaar waren gebracht. Ik meen het echt - het was het allemaal waard. Al die tijd die ik aan programmeren besteed, al het geld dat ik NIET heb verdiend - maar deel uitmaken van iets met zo'n schoonheid als het ontmoeten van deze mensen op deze manier - ik was erg erg dankbaar en ben dat nog steeds.

Phlow: Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben vaak behoorlijk "destreet" (weet je dat woord?) - als een professor in zijn eigen wereld. Ik ben niet zo leuk als ik midden in mijn ontwikkeling zit. Dan wil ik me gewoon concentreren. Verder ben ik vrij gemiddeld denk ik. Ik ben niet zo gepassioneerd over iets anders dan TYPO3 omdat ik gewoon geen energie in meer kan steken. Dus ik probeer te ontspannen met mijn vrouw en aandacht te besteden aan haar en mijn vrienden. Ik ben daar echter niet zo goed in.

Phlow: Heel erg bedankt voor het interview :)

Kasper: Graag gedaan.